Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg telecích jater
  • Sádlo nebo máslo
  • Cibule
  • Pepř
  • Sůl

Na kuthan se dá na půl kila jater asi jako velké slepičí vejce kousek sádla nebo másla a jedna drobně skrájená cibule, která se do žluta odusí.

Játra se očistí, kůžička na nich se sloupne, nakrájí se na stotinu (1 cm) silné řízky a vloží se podle sebe na osmaženou cibulku

Když se játra osmaží na jedné straně, obrátí se lopatkou na stranu druhou (protože píchat se do nich nesmí, aby Šťáva neušla) a když již nejsou uvnitř krvavá, dají se na misku.

Šťáva se zapráší lžičkou mouky, nechá se zažloutnout, přidá se sběračka hovězí polévky, malinko pepře, nechá se přejít varem. Játra se tím polijí, přisolí se dle chuti, soli se už hotová, jelikož by jinak skrupelnatěla. Kolem mísy se dají brambory.

Když tento pokrm připravujeme patnáct minut před obědem, je dost času, protože když dlouho stoji, pozbude chuti. Také se mohou dělat játra slaninou protažená, ostatní jako při těchto.

Rate this Content 0 Votes