Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg vepřového masa z plece nebo krku (nejlépe krkovička)
  • Nové máslo
  • Cibule
  • Kmín
  • Mletý pepř
  • ¼ l piva
  • Citronová kůra
  • Strouhanka z chleba

Na kastrole se nechá na půl kila masa rozpustiti jako ořech kousek nového másla s půl drobně rozkrájenou cibuli, vloží se do toho mladé, ne tučné na větší kousky rozkrájené osolené maso a nechá se přikryté dusit. Když je mladé, za pul hodiny je dušené. Pak se k němu přidá na špičku nože kmínu, na špičku nože tlučeného pepře, čtvrt litru piva, mala sběračka vody nebo polévky, malinko citrónové kůry, hrst tlučeného chleba a nechá se to zavařiti.

Na stůl se dají též k tomu brambory. Kdo nemá rád omáčku silnou, dá více vody než piva, to vše záleží na chuti.

Rate this Content 0 Votes