Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg hovězího masa od péra
  • Slanina
  • Celer
  • Petržel
  • Mrkev
  • Cibule
  • Nové máslo
  • Vinný ocet
  • 8 zrnek pepře
  • 6 zrn nového koření
  • Zázvor
  • 1 Bobkový list
  • 4 hřebíčky
  • Tymián
  • Bílé víno
  • 4 kostky cukru
  • Lžíce kapary
  • Citronová šťáva

Hovězí maso se rozkrájí na větší kousky, než na guláš. Každý kousek se sklepe, malinko osolí a slaninou protáhne. Na kastrol se dá kousek na kousky rozkrájeného celeru, 6 kroužků petržele a mrkve, 1 cibule a asi jako malé slepičí vajíčko kousek nového másla, a když zelenina zažloutne, vloží se tam na ní maso, přilije se tam lžíce vinného octa, 8 zrnek pepře, 6 zrn nového koření, štipek zázvoru, 1 bobkový list, 4 hřebíčky a proutek tymiánu. Maso se nechá v tom dusit a přilévá se po lžíci hovězí polévka.

Když je maso měkké, vyndá se, zelenina se zapráší lžicí mouky, nechá se chvíli dusit, pak se k tomu přidá sklenička bílého vína, 4 kostky do hněda upáleného cukru, lžička citrónové šťávy, na špičku nože sekané kůry, omáčka se rozředí dle potřeby hovězí polévkou, procedí se, okusí se, jestli je dobře sladkokyselá, upraví se dle chuti, maso se tam opět vloží, a když se dá na stůl, dá se k němu, vlastně do omáčky, lžíce kaparů. K tomuto masu jsou dobré makarony. 

Rate this Content 1 Votes