Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Mouka a máslo na jíšku
  • Petrželka
  • Čerstvé houby
  • Sůl
  • Strouhání
  • Květ
  • Maggiho kostka (bujon)

Na litr polévky se udělá po rovné lžíci červená jíška, dá se do ní lžička zelené petrželky, připraví se dvě lžíce čerstvých hub, které se očistí a do měkka na kousíčku másla udusí. Vše se dá do posolené vody povařit a pak do hotové polévky se zavaří strouhání. Polévka se okusí, jestli je dost slaná.

V zimě, když nejsou čerstvé houby, mohou se dát sušené, které se dříve operou a také do měkka s kouskem sádla nebo másla udusí, pak se nadrobno usekají a přidají do polévky. Na litr polévky postačí hrstka suchých hub.

Pro zlepšení chuti někdo přidává malinko květu a na litr polévky Maggiho kostku, to se však musí polévka méně solit.

Rate this Content 0 Votes