Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Sůl
  • Slanina
  • Vařená šunka
  • Kyselé okurky
  • Sardelka
  • Bíle víno
  • Nové máslo
  • Mouka

Kost z kýty se vyndá, nasolí se motouzem a pevně obtočí. Protáhne se slaninou na nudle nakrájenou, také podobně nakrájenou vařenou šunkou (asi 12 deka šunky), 12 deka slaniny a tři malé kyselé okurky na nudle pokrájené a tři kůstek zbavené sardelky a tím se na všech stranách kýta protáhne.

Takto připravená kýta se vloží na máslem vymazaný pekáč, polije se čtvrt litrem bílého vina a mezi pečením se podlévá hovězí polévkou. Ke konci se potře sardelovým máslem, jedna sardelka a asi jako vlašky ořech kousek nového másla, postačí. Šťáva se zapráší lžící mouky, nechá zažloutnout, přidá se něco hovězí polévky, aby bylo dost šťávy.

Pečené maso se rozkrájí na pěkné dílky, polije se šťávou a na stůl se k ní podávají vlašské magrony a kompot nebo salát. Studená se rozkrájí na pěkné řízky, ozdobí aspikem a muže se dát také za předkrm. Tato kýta se dělá při nějaké hostině.

Rate this Content 0 Votes