Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 2ks brambory
  • 0,5 lžíce soli
  • 1ks Květák
  • 1 lžíce mouky
  • Máslo

Na litr polévky se dají vařit dva okrájené, na kousky rozkrájené brambory a půl lžíce soli. Do hrnku se dá vařit půl vetší nebo malá růže květáku, který se čistě opere a na malé kousky nakrájí. Když se brambory uvařily, proženou se skrze cedník, po vrchovaté lžíci mouky se udělá řídká, bledá jíška, nejlépe na másle (asi jako ořech velkým kousku). Jíška se dobře rozkvedlá s těmi procezenými brambory s tou vodou a nechá se to vše povařit, aby polévka měla jemnou chuť, protože když se bledá jíška v polévce vaří déle, moučná chuť se ztratí a polévka je jemnější. Nyní se dá do polévky vařený květák a také lžička zelené petrželky, která se může zapěnit v jíšce. Kdo si přeje mít polévku výživnější, rozkvedlá do ní, než se dává na stůl, jedno vejce asi ve třech lžících smetany.

Rate this Content 0 Votes