Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 3 kg prosáté mouky
  • 250 g nového másla
  • 250 g převařeného másla
  • 80 g kvasnic
  • 200 g cukru
  • 2 hrsti přebraných rozinek
  • Hrstka usekaných mandlí
  • Sůl
  • Citronová kůra
  • Mléko dle potřeby

Na mísu se dá mouka a máslo. Dá se zmladit osm deka kvasnic, připojí se vykynuté k mouce s máslem, také dvacet deka cukru, dvě rovné lžíce soli, lžíci citrónové kůry, a mléka se přidá tolik, aby těsto bylo přiměřené husté, ne slabé, ani ne příliš tuhé (míra mléka určití se nedá, někdy je mouka suchá, někdy vlhká).

Těsto se dobře vypracuje vařečkou a pak ještě na vale rukama prodělá a pak se teprve přidají hrozinky, těsto se přikryje a nechá se v teple kynout dvě hodiny i déle. Pak se z toho udělají tři neb čtyři bochánky a nechají kynout. Potřou se vejcem, a když jsou dobře zkynuté, tak se lehce udělá nožem na nich kříž a dají se do vytopené trouby nebo pece péci (na 180 stupňů). Za tři čtvrtě hodiny jsou upečené.

Mohou se dát dva na pekáč nebo plech. V peci jsou pečené za půl hodiny. Poznámka: Když není k dostání nové máslo, tak se může dáti kokosové.

Rate this Content 0 Votes