Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Pečený králík
  • Mouka máslo na jíšku
  • Mála cibule
  • Zelená petrželka
  • Hovězí polévka
  • Vejce
  • Sůl a pepř
  • Strouhanka

Pečené nebo dušené maso králičí se useká nebo umele. Zatím se udělá po rovné lžíci mouky bledinká jíška, do které se přimíchá malá, drobnince rozkrájená cibule, v létě lžička zelené petrželky a nechá se to chvilku pospolu s jíškou ještě zasmažit.

Pak se k tomu přilejí čtyři lžíce hovězí polévky, aby z toho byla vláčná kaše. Odstaví se to s plotny k vychladnutí a do studené kaše se dá jeden žloutek, 4 vrchovaté lžíce jemně usekaného masíčka, dle chuti soli a pepře, promíchá se to a pomoci žemličky se udělají z toho dvě, na dvě stotiny (asi 2cm) silné placičky, které se omočí v rozkloktaném bílku, obalí ve strouhané žemličce a smaži jako řízky.

Na stůl se k tomu dá bramborová kaše nebo nějaká zelenina. Také tyto placičky se mohou udělat v podobě čtverců, omočí se jen v bílku a na másle osmaží.

Utře se v novém másle sardelka. Pečené čtverce se tím pomažou a polejí následující omáčkou:

Na kastrolek se dá kousek nového másla, kousek cibule, lžička mouky a nechá se to zpěnit. Přidá se k tomu několik lžic hovězí polévky, půl v másle utřené sardelky, nechá se to přejít varem a pak se to procedí na hotové čtverce. Nechají se několik minut v té šťávě stát, aby byly vláčné.

Na stůl se k tomu dají citrónové koláčky, nebo čtvrtky a makrony.

Rate this Content 0 Votes