Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Hrách
  • Sůl
  • Soda
  • Kroupy
  • Sádlo
  • Kmín

Hrách se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má hrách vařit, slije se s něj voda, ve které se močil, dá se na něj voda studená, čerstvá a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je hrách za hodinu uvařený. Když se hrách vaří, nikdy nesmí být voda nad hrachem, jinak se pak vaří do slupek. Vody horké se pomalu na hrách mezi vařením přilévá, a když je hrách ze spodu již měkký, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní hrách přišel na vrch a vrchní ještě tuhý do spodu. Mezi přesýpáním se hrách solí, na litr hrachu se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na hrách přilévá, až je úplně uvařený. Voda, která se z vařeného hrachu scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.

Mezi tím se uvaří na půl litru hrachu, čtvrt litru krup. Kroupy se operou, dají se do kamenného hrnku, zasolí se lžičkou soli, dá se do nich lžíce sádla, špetka kmínu a vody tolik, aby byly potopené, a mezi vařením se přilévá na ně horká voda a občas se jimi zamíchá, aby ke dnu nepřilepily. Nesmí se dát na prudko, aby se nepřipálily. Vařený hrách se dá asi na tři stotiny silně na mísu, pak kroupy, zase hrách a tak se to vrstvuje, ovšem dle toho, jak mnoho hrachu a krup se uvaří. Celek se polije horkým sádlem. Je to krmně, zvaná „svatba“.

Rate this Content 0 Votes