Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg telecího masa z kýty
  • Sůl
  • Nové máslo
  • 2 sardelky
  • Žemlička (strouhanka)
  • 1 vejce
  • Mouka
  • Máslo nebo sádlo na smažení
  • Cibule
  • Zelená petrželka
  • Hovězí polévka

Z půl kila telecího masa z kýty udělají se pěkné řízky, naklepou se, aby byly slabé, a malinko se osolí. Na misce se utře osm deka (jako slepičí vejce) nového másla se dvěma kostiček zbavenými sardelkami, přidá se k tomu jedna ostrouhaná, ve vodě namočená, vymačkaná žemlička, půl vejce, dobře se to utře a naklepané řízky se tím pomažou, obváži niti, obalí v mouce a osmaží se rychle do zlatova v rozpáleném másle nebo sádle.

Na jiný kastrolek se dá lžíce rozkrájené cibule, půl lžičky zelené petrželky a jako ořech štipek másla a nechá se to zažloutnouti. Přidá se k tomu špetka mouky, a když se to osmažilo, připojí se sběračka hovězí polévky a nechá se to chvilenku povařit.

Po té se to procedí na ptáčky a nechá ještě povařit. Pak se urovnají ptáčky na kulatou mísu, nitě se odstraní a kolem se dá dušená rýže nebo magrony.

O hostině se mohou dát citrónové koláčky. Rýže se může také obarvit na růžovo čerstvými tomaty, čili rajskými jablky. Dají se totiž na štipci másla udusit a šťáva se procedí do rýže. Je to chutné a hezké, když se dá vždy jedna hromádka bílá, jedna červená, doprostřed kousek žloutku a mezi hromádky zelené nějaké listy, nebo petržel. Je to levné a pěkné na okrasu.

Řízky se mohou také nadívat zbytky různého masa, také se plní rýži v hovězí polévce malinko ovařenou. Také velice dobré jsou nadívané řízky masem z drůbeže, usmaží se jako předešle z vařeného, vepřového jazyka se nakrájejí širší proužky, na jednom konci se udělají nožem zoubky, také podobně se udělá z malých kyselých okurek. Pak se pečený závitek několikrát na povrchu nařízne šikmo a vždy se do té naříznuté čáry dá ten zoubkovaný jazyk a zase okurka, vloží se to na chvíli do horké omáčky, aby se to prohřálo, pak se to pěkně urovná na mísu a udělá se okolek z rýže nebo magronek, které se dají naplocho a ozdobí se proužky sekaného jazyka a drobně usekanými naloženými okurkami. Na to se mohou zbytky toho vepřového uzeného jazyka použít. Okurky jsou nejlepší znojemské.

Rate this Content 0 Votes