Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Zbylé vařené brambory
  • Sůl
  • Česnek (stroužek na litr)
  • Sádlo nebo máslo
  • Květ
  • Petrželka
  • Uzené maso
  • Vejce

Když zbydou od oběda vařené brambory, může se k večeři z nich v zimě připravit chutná polévka. Vařené brambory se rozstrouhají (na talíř polévky se dají dva brambory), naleje se na ně vařící osolená voda, přidají se na litr polévky stroužek se solí utřeného česneku, dobře se to promíchá, omastí dobrým sádlem, přidá se malinko květu a zelené petrželky, a když se polévka zavaří, dá se na stůl.

Také se může tato polévka dělat z uzeného masa, Též se může omastit místo sádla máslem, a než se dá na stůl, zahustí se žloutkem. Dobrá je i, když se zadělá žlutou jíškou. To vše záleží na chuti a libosti hospodyňky.

Rate this Content 0 Votes