Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Umele se, neb useká dvanáct deka telecího a dvanáct deka vepřového masa prorostlého, připojí se k tomu půl druhé ve vodě namočené dobře vymačkané žemličky, jedno celé vejce a jeden žloutek, lžička neplná soli, na špičinku nože pepře, malinko zázvoru a květu, všechno se dobře promíchá a mohou se k tomu připojiti ještě drobně usekaná kachní játra.

Připravenou nádivkou se kachna nadije, sešije z obou stran, nasolí půl lžíci soli, malinko kmínem posype a nechá dvě hodiny péci. Nejlépe, když se přikrytá přilévajíc po trošce vody dusí a pak v troubě do červena upeče.

Nadívaná kachna se hodí, když je větší rodina a malá kachnička nenaditá by nestačila. Též se hodí nádivka pro ty, když již pečené maso jim žaludek nesnese. Pečeně každá, ať husa neb kachna i kuře jest dobře nejdříve na plotně dusití a pak teprve v troubě do červena upéci. Pečeně takto pečená jest šťavnatá.

Rate this Content 0 Votes