Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg telecího masa z kýty
  • ¼ kg telecího masa
  • 20 dkg uzeného masa
  • 1–2 sardelky
  • Nové máslo
  • Žemlička (strouhanka)
  • Mléko
  • Citronová kůra nebo zelená petrželka
  • Sůl a pepř
  • Mouka
  • Máslo nebo sádlo na smažení
  • Cibule
  • Hovězí polévka

Pro šest osob se nařežou z jednoho kila telecího masa z kýty pěkné řízky, naklepají se paličkou, aby byly tenké a všude stejné a naplní se následující nádivkou.

Umele nebo useká se čtvrt kila telecího masa, dvacet deka uzeného, vařeného prorostlého masa, jedna větší nebo dvě malé sardelky se zbaví kůstek a masíčko se utře s kouskem nového másla (asi jako malý ořech), přidá se k tomu jedna strouhaná, studeným mlékem navlažená žemlička, na špičinku nože citrónové kůry nebo zelené petrželky. Dobře se vše promíchá, pomažou se tím ty naklepané řízky, zabalí se do kotoučku jako závin (štrůdl), obtočí nití, popráší soli a malinko pepřem, obalí v mouce a rychle se do červena osmaží v rozpáleném másle. Jako slepičí vejce kousek másla postačí. Také může být sádlo.

Pak se k nim přidá půl rozkrájené cibule, trošku hovězí polévky a dusí se doměkka. Poté se vyndají, šťáva se zapráší lžičkou mouky, nechá zažloutnout, pak se ještě přidá dle potřeby hovězí polévky, procedí se, přidá malinko citrónové šťávy a kůry, závitky se zbaví nitek, složí vkusně na mísu a kolem mlsy se dají hromádky dušené rýže, pěkně se každá hromádka urovná a doprostřed se dá kousek vařeného žloutku, aby to vyhlíželo jako svatojánská květina a mezi každý květ se dá kousek kadeřavé petržele nebo celerové natě, aby to bylo jako věnec.

Omáčka se dá do konvičky a dá se to na stůl, může to být i pro hostinu. Kdo nemá rád sardelky, může je vynechat. Také se může přidat do nádivky půl vajíčka, to vše záleží na vkusu a chuti.

Rate this Content 0 Votes