Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg hovězího masa
  • Sůl
  • Sladká paprika
  • 6 dkg másla nebo sádla
  • Cibule
  • Mouka
  • Citron

Kilo hovězího masa z kýty se naklepe, osolí se půl lžící soli, posype neplnou lžičkou papriky. Na kastrol se dá asi 6 dkg másla nebo sádla a jedna nadrobno rozkrájená menši cibule. Až se máslo rozehřeje, tak se tam vloží maso a po obou stranách trochu opeče. Pak se tam přidá sběračka hovězí polévky nebo vody a dusí se to pod pokličkou, přilévajíc po lžíci vody, až jest to měkké. Pak se maso vyndá, šťáva se za­práší neplnou lžící mouky, nechá se to na plotně zapěnit, přileje se tam kapku hovězí polévky, dle potřeby šťávy, lžička citrónové šťávy, na špičku nože kůry. Pak se maso nakrájí na tenké plátky, omáčka se na něj naleje a podávají se k němu brambory, noky nebo makronky. Sluší se podotknout, že nikdy se nemá při pečení masa nebo při dušení do masa dloubat vidličkou, protože tím uchází šťáva, Čímž pečeně i jiné maso ztrácí na chuti.

Zkušená hospodyňka ponechá hovězí maso dusit 2 hodiny, pak teprve opatrně na straně píchne vidličkou, je-li maso dost měkké, není většího ne­-způsobu, než když kuchařka ze zvyku každou chvíli maso vidličkou propichuje a tím ho zbavuje šťávy.

Rate this Content 0 Votes