Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 0,5 kg pšeničné mouky
  • 10g zmlazených kvasnic
  • Mléko
  • Lžička cukru
  • Sůl
  • Vejce
  • Mák nebo jiná semínka

Nejdříve se zmladí kvasnice (více zde). Vykynuté kvasnice se dají do mouky a přidá se dobrého vlahého mléka tolik, aby bylo těsto pěkné ne příliš tuhé, ani slabé a půl lžička soli. Vypracuje se vařečkou a nechá se kynout hodinu.

Z kynutého těsta se udělá jedna velká houska, těsto se rozdělí na tři díly a rozválí se rukou tři prameny, na délku plechu a spletou se na housku, dá se na plech, nechá se kynout. Pak se potře rozkvedlaným vejcem a peče v horké troubě do červena.

Nebo se z těsta udělá více dílu, z každého dílu se udělají tři stejné kousky, rozválí se z každého na prst silný pramének a pletou se třípramenové houstičky. Dělají se delší a užší než jsou makové housky od pekaře. Mohou se, když vykynou, posypat mákem, nebo se pomažou jen rozkloktaným vejcem a pečou se v dobře vyhřáté troubě do červena (na 180 stupňů).

Rate this Content 0 Votes