Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • půl telecí kýty
  • 20 dkg šunky
  • 12 dkg sardelí
  • 14 dkg másla
  • 4 uvařená vejce
  • zelená petrželka
  • ¼ citronu
  • 2 hřebíčky
  • máslo
  • mouka
  • 1 cibule

Půl kýty se připraví následovně. Kost z kýty se vyjme, maso očistí, na pekáč se dá dle velikosti kýty kousek nového másla, jedna cibule, do které se prostrčí dva hřebíčky a čtvrtka citronu. Kýta kosti zbavená se nasolí, sbalí do kotouče a motouzem pevně obtočí a takto upečená se pěkně krájí. Nejlépe, když se kosti nechají od řezníka vyndat. Připravená kýta se nejdříve dusí přikrytá, pak se v troubě do červena peče jako předešlá. Šťáva se zapráší moukou, nechá zažloutnout, lžíce mouky postačí. Přileje se dle potřeby hovězí šťávy z polévky.

Již studené se rozkrájí na půl stotiny (pul centimetru) silné menši řízky a každý řízek se pomaže následující míšeninou. Umele nebo co možná jemňoučce se naseká šunka, kostiček zbavených sardel, másla utřené se sardelemi, čtyři uvařené žloutky a kousek odřezku z té kýty též jemně nasekáme. Vše se dohromady utře, až je to rovnoměrné.  Poté se tím pomažou připravené řízky a pěkně uhladí, z vařeného bílku se vykrájí zvonečky nebo hvězdičky, tím se řízky dle vkusu ozdobí, složí se pěkně na kulatou plochou mísu, ozdobí z a citronem a petrželkou.

Toto postačí za předkrm pro dvanáct i šestnáct osob a v létě se může podávat jako předkrm.

Rate this Content 0 Votes