Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Vepřové maso
  • Žemličky
  • Sůl
  • Vejce
  • Pepř
  • Zázvor
  • Nové koření
  • Majoránka
  • Česnek
  • Strouhanka
  • Sádlo
  • (Játra)

Čtvrt kila vepřového masa se jemně useká, připojí se do něj půl ve vodě namočené dobře vymačkané žemličky, špetka soli, půl vejce na špičku nože pepře, ještě méně zázvoru a nového koření na špičku nože majoránky, kousíček utřeného česneku, vše se dobře prodělá. Udělají se z toho na stotinu silné placičky - asi čtyři, potřou se rozkvedlaným vejcem, co zbyla ta polovička vejce, obalí se ve strouhané žemličce a smaži se v rozpáleném sádle do červena. Za čtvrt hodiny jsou hotové. Na smažení se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla, a co zůstane po usmaženi na plechu, omastí se tím bramborová kaše, která se dá na stůl ke karbanátkům. Když se přidá do karbanátků za dva haléře jater, chutnají jako jaternice. Kdo chce mít karbanátky větší a tužší, přidá ještě do nich hrst strouhané žemličky.

Rate this Content 0 Votes