- 0,5 kg vařených brambor
- Sůl
- 2 vejce
- Máslo
- 0,25 g mouky
- Lžíce krupičky
- Strouhanka
- Vařené uzené maso usekané
Půl kila vařených strouhaných brambor se dá na vál, přidá se k nim lžička soli, jedno celé vejce a jeden žloutek, lžíce rozpuštěného másla, čtvrt kila mouky a lžíce krupičky.
Propracuje se to, až je to jemné a nechá se ta hmota půl hodiny miskou přikrytá odpočívat.
Pak se popráší vál moukou, hmota se rozváli na stéblo silně, pomaže se rozválená plocha rozkvedlaným bílkem a posype smaženou strouhanou žemličkou. (Dvě strouhané žemličky postačí) a talířek vařeného prorostlého sekaného uzeného masa, které se též se žemličkou na rozválenou plochu rozhodí.
Pak se to svine jako závin, stočí do kotouče, vloží do máslem potřeného servitu či plátěného ubrousku, zaváže motouzem, a vaří v páře tři čtvrtě hodiny.
Pak se opatrně vyndá, rozkrájí se (když malinko z páry vyjde) na koláčky, pomasti se horkým sádlem a dá se k němu na stůl kyselé zelí nebo nějaký salát.
Rate this Content
0
0 Votes