- Hrach
- Sůl
- Soda
- Máslo nebo sádlo
- Kmín
- Cibule
- Zelená petrželka
- Pepř
- Květ
- Vejce
- Strouhanka
Hrách se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má hrách vařit, slije se s něj voda, ve které se močil, dá se na něj voda studená, čerstvá a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je hrách za hodinu uvařený. Když se hrách vaří, nikdy nesmí být voda nad hrachem, jinak se pak vaří do slupek. Vody horké se pomalu na hrách mezi vařením přilévá, a když je hrách ze spodu již měkký, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní hrách přišel na vrch a vrchní ještě tuhý do spodu. Mezi přesýpáním se hrách solí, na litr hrachu se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na hrách přilévá, až je úplně uvařený. Voda, která se z vařeného hrachu scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.
Na misce se utře, asi jako ořech kousek másla nebo sádla, přidá se k němu dvě vrchovaté lžíce vařeného, prolisovaného hrachu, na špičku nože utlučeného kmínu, kousek strouhané cibule nebo lžička zelené, jemně usekané petrželky, na špičku nože pepře, malinko kvetu a soli. Dále se přidá dva žloutky a tře se to, až je to jemné. Po té se lehce do toho zamíchá ze dvou bílků sníh a lžíce strouhané žemličky. Vymaže se omeletový plech máslem, vysype žemličkou. Hmota se na to rozetře a peče se v troubě asi deset minut. Pečený svítek se rozkrájí na kostky a dá se do polévky.
Rate this Content
0
0 Votes