- 0,5 kg mouky
- 70 g másla
- lžíce cukru
- 0,25 lžíce citrónové kůry
- 25 g kvasnic
- Sůl
- Mléko dle potřeby (200 - 250 ml)
České koláče jsou prý nejlepší, a proto také české hospodyňky o posvícení na koláčích si dají záležet.
Jednoduché, vesnické koláče bývají jen dobrým mlékem a přídavkem rozpuštěného vlahého másla zadělávány. Dvě kila mouky, třicet deka rozpuštěného másla, tři hodné vrchovaté lžíce cukru, pul lžíce citrónové kůry, pět deka zmlazených kvasnic, neplná lžíce soli a vlahého dobrého mléka se dá tolik, aby bylo těsto vláčné, ne však tuhé.
Nejdříve se zmladí ve větším hrnku se čtvrt litrem mléka kvasnice, přidá se lžička cukru a čtyři vrchovaté lžíce mouky a kvasnice se dobře rozkvedlají.
Mouka se dá na mísu, udělá se do ní důlek, pak se tam dají zmlazené kvasnice, rozpuštěné máslo a mléko, sůl, citrónová kůra, cukr a vše se zamíchá a ještě se tolik vlahého mléka přidá, aby bylo pěkně vláčné těsto. Pak se dobře vypracuje vařečkou, až hází puchýře.
Na dobře vypracovaném těstě mnoho záleží. Dobře vypracované těsto je hebké, kypré a pečivo je z něj jako nadýchané. Těsto se přikryje a nechá se kynout asi dvě hodiny.
Pak se dá vždy kousek na vál, nařezají se z něj kousky asi jako vlašské ořechy a pak v ruce nebo na vále dvě najednou, v každé ruce jeden, dělají se pěkné kuličky a kladou se na pomaštěné plechy. Někdo jiný, obyčejně když kuličky trochu zkynuly, tvoří z nich koláčky. Vyhloubí se totiž prstem v kuličce dolíček a tak se prstem dolíček zvětšuje, že pro povidla zůstane uprostřed prohloubená mezera, okolek asi na půl stojiny (centimetru) zůstane kolem, pěkně kulatý a proto také kulička se zvětší, a když dáme doprostřed povidla, je pak z toho větší koláč. Koláčů se takto udělá na mnoho plechu, plni se povidly, mákem, tvarohem a jíštičkou a perníkem.
Okolky kolem koláčů se potírají rozkvedlaným vejcem, a když se dají do koláčů povidla, tak se zdobí na dlouhé kousíčky pokrájenými mandlemi, dělá se z nich na koláči hvězdička. Taktéž makové koláče se mandlemi zdobí,230 tvarohové opět malými rozinkami.
Také se dělají koláčky svazované:
Rozválí se totiž kousek těsta na stéblo silné, pak se z něj nakrájejí čtverce, podle toho, jak velké chceme mít koláče. Do každého čtverce se dá kousek povidel, dva cípky se vytáhnou z rohu čtverce a pěkně se spolu spojí, tak, aby měl koláček pěkná povidlová očka.
Takto se dělávají pravé české koláče, ovšem větší než nyní. Protože však dají tyto koláče více práce, dělají se proto koláče kulaté nesvazované.
Koláče se kladou na pomaštěné plechy a potírají se rozkvedlaným vejcem a sypou malinko strouhanými mandlemi, nebo se smíchá troška cukru s moukou a rozmělní se v tom kousek másla (posypka), tím se také mohou koláče sypat. Je levnější než mandle a také je to dobré. Koláče se nechají zkynout, pak se pečou ve vytopené troubě nebo peci.
Když se pečou koláče v peci, tak se začne topit pec, když je asi na dva plechy koláčů hotovo. Hranice se udělá doprostřed pece, pak se. Když na polo shořela, po celé peci a když již vše shořelo, prohodí se to ještě roštovou otýpkou a nechá se to vyhořet.
Když jsou již všecky koláče hotové a skvrnité, vyhrabe se pec a vymete pometlem a koláče se sází do pece. Když jsou koláče ze dvojího těsta a jest jich více plechů, tak se méně mastné koláče upečou nejdříve a mastnější koláče se upečou, jak se říká na druhý „sad“.