Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1 kg hovězího masa z kýty
  • Sůl
  • Cibule
  • 7 dkg másla nebo sádla
  • Celer
  • Petržel
  • Mrkev
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • Zázvor
  • Bobkový list
  • Ocet
  • Citronová šťáva
  • Bílé víno

Kilo masa z kýty se očistí. Každé maso je lepší nožem lehce oškrabat nebo čistým plátnem otřít, než ve vodě jej dlouho namáčet, protože jinak ztratí maso mnoho síly. Maso se naklepe, osolí, do hrnce se dá menší, dvěma hřebíčky prostrčená cibule, asi 7 dkg másla nebo sádla, dva plátky celeru, kousek petržele a mrkve, 5 zrnek pepře, tolik také nového koření, kousek zázvoru, malý bobkový list, asi 4 lžíce vody maso se v tom dusí, přilévajíc po lžíci vody nebo polévky, až je maso měkké. Pak se maso vyndá, dá se do šťávy lžíce žluté jíšky. Přidá se dle potřeby hovězí polévky, dle chuti octa, lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce bílého vína, vše se rozmačká, procedí, maso rozkrájí a dá do omáčky.

Rate this Content 0 Votes