- Hrách
- Sůl
- Soda
- Sádlo
- Cibule
- Mouka
- Mléko nebo smetana
Hrách se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má hrách vařit, slije se s něj voda, ve které se močil, dá se na něj voda studená, čerstvá a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je hrách za hodinu uvařený. Když se hrách vaří, nikdy nesmí být voda nad hrachem, jinak se pak vaří do slupek. Vody horké se pomalu na hrách mezi vařením přilévá, a když je hrách ze spodu již měkký, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní hrách přišel na vrch a vrchní ještě tuhý do spodu. Mezi přesýpáním se hrách solí, na litr hrachu se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na hrách přilévá, až je úplně uvařený. Voda, která se z vařeného hrachu scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.
Vařený hrách se prolisuje skrze cedník nebo sítko (když se vaří hrách oloupaný, nemusí se skrze sítko nebo cedník protlačovati, jen se jemně utře). Na kastrol se dá, když je, talíř prolisovaného hrachu, asi jako vlašský ořech kousek sádla, lžička strouhané cibule a nechá se to zapěnit se lžičkou mouky, pak se tam nalije šest lžic studeného mléka nebo smetany, rozmíchá se to a pak se to přidá k hrachu. Když by to bylo ještě husté, tak se přidá trochu mléka, aby byla kaše přiměřeně hustá, a nechá se prohřátí. Když se dává na mísu, pěkně se urovná a dá se na ní osmažená cibulka.
Rate this Content
0
0 Votes