- 60 dkg telecího masa
- 15 dkg slaniny (nebo 15 dkg slaniny a 15 dkg morku)
- Mléko
- 2 strouhané žemličky (strouhanka)
- Nové máslo
- Cibulka
- Petrželka
- Sůl
- 3 vejce
- Mouka
- Bíle víno
- Hovězí polévka
Telecí maso se zbaví kůžiček a jemně se umele se slaninou. Nyní se namočí mlékem dvě ostrouhané žemličky, na kuthánek se dá za ořech velký kousek nového másla, žemličky se tam dají a míchají se na plotně, až je z toho hustá, tuhá kaše. Když vystydne, přidá se k tomu masu, jakož i malá, jemně usekaná, na másle spejchnutá cibulka, se lžičkou, jemně sekané zelené petrželky, dle chuti soli, 3 žloutky, dobře se všechno promíchá a utvoří se z toho dva salámy.
Popráší se moukou, potřou bílkem a dají na máslem potřený papír, na pomaštěný pekáč do trouby péci. Když se malinko zapečou, nalije se na ně sklenička bitého vlna a mezi pečením se polévají po lžíci hovězí polévkou.
Požívá-li se salám teplý, zalije se koflíčkem kyselé smetany, když se dopéká, nebo se jen šťáva zapráší moukou, přidá se lžíce kaparů a kolem mísy se dají vlašské makarony.
Studený salám se krájí na šikmé řízky.
V létě je to dobrá večeře nebo předkrm.
Rate this Content
0
0 Votes