Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 60 dkg telecího masa
  • 15 dkg slaniny (nebo 15 dkg slaniny a 15 dkg morku)
  • Mléko
  • 2 strouhané žemličky (strouhanka)
  • Nové máslo
  • Cibulka
  • Petrželka
  • Sůl
  • 3 vejce
  • Mouka
  • Bíle víno
  • Hovězí polévka

Telecí maso se zbaví kůžiček a jemně se umele se slaninou. Nyní se namočí mlékem dvě ostrouhané žemličky, na kuthánek se dá za ořech velký kousek nového másla, žemličky se tam dají a míchají se na plotně, až je z toho hustá, tuhá kaše. Když vystydne, přidá se k tomu masu, jakož i malá, jemně usekaná, na másle spejchnutá cibulka, se lžičkou, jemně sekané zelené petrželky, dle chuti soli, 3 žloutky, dobře se všechno promíchá a utvoří se z toho dva salámy.

Popráší se moukou, potřou bílkem a dají na máslem potřený papír, na pomaštěný pekáč do trouby péci. Když se malinko zapečou, nalije se na ně sklenička bitého vlna a mezi pečením se polévají po lžíci hovězí polévkou.

Požívá-li se salám teplý, zalije se koflíčkem kyselé smetany, když se dopéká, nebo se jen šťáva zapráší moukou, přidá se lžíce kaparů a kolem mísy se dají vlašské makarony.

Studený salám se krájí na šikmé řízky.

V létě je to dobrá večeře nebo předkrm.

Rate this Content 0 Votes