Dvě kuřata se na čtvrtky rozkrájejí, nasolí, dá se pod ně kousek nového másla a nechají se do žlutá udusit. Zatím se uvaří malá růže květáku ve slané vodě, přidá se k němu asi jako vlašský ořech kousek nového másla, aby byl chutnější.
V jiném hrnečku se dusí asi deset malých, rozkrájených hříbků na novém másle a podleji se lžící hovězí polévky. Voda, v níž se vařil květák, se přidá ke kuřatům a když jsou kuřata měkká, zadělá se omáčka bledou jíškou, do které se též přidá lžička zelené, sekané petržele.
Omáčka se procedí, přidá se do ní šťáva z těch houbiček, kuřata se tam vloží, nechají var přejít a když se dávají na stůl, udělá se okolek z těch houbiček a květáku, a mezi to se nakladou vařené, vyloupané račí ocásky i klepítka.
Postříká se to vrchem račím máslem, které se takto připravuje:
Raci se čistě omyjí, v ocásku prostřední vějířek se opatrně palcem a ukazováčkem vytáhne, aby se tak odstranilo střívko, které v uvařeném ocásku nepěkně vypadá. Raci takto zabití házejí se do vařící vody, do které se mimo soli přidá zelená petržel.
Když zčervenají, což jest asi za 15 minut (déle není radno je vařiti), vyndají se opěnovačkou, ocásky i klepítka se vyloupou a poleji malinko hovězí polévkou, aby neoschly.
12 skořápek račích se očisti a nechají se v troubě osušit. Pak se utlučou v hmoždíři. Na kuthánek se dá asi 10 deka nového másla, tlučené skořápky se tam vloží a nechá se to zapěnit. Poté se to procedí skrze čisté plátěnko do studené vody. Když máslo ve vodě stydne, sebere se a opět se rozpustí. Tim postříkají se kuřata na míse vkusně složená. Růžové kapky na kuřatech a okolku velice pěkně vypadají.
Raci jsou nejchutnější od měsíce května do srpna. Račí skořápky se mohou v létě usušit a v zimě co dobré máslo upotřebit.