- 0,5 kg skopového masa
- Sádlo nebo máslo
- Cibule
- Mletá paprika
- Sůl
- 140 g rýže
- Sýr parmazán
Na půl kila masa skopového zbaveného přílišného loje, se dá na sádle nebo másle jako ořech velkém zpěnit půl malé rozkrájené cibule, přidá se k tomu na špičku nože papriky, na malé kostičky nakrájené, osolené maso se do toho vloží, přidá se k němu malinko vody a nechá se v tom pomalu dusit, až je na půl měkké. Během vaření se na něj přilévá pomalu horká voda.
Zatím se vypere ve trojí vodě čtrnáct deka rýže, pak se ještě horkou vodou spaří a tak vypraná se dá k tomu masu a nechá se to pospolu dusit a přilévá se po lžíci horké vody.
Okusí se, jestli jest to dobře slané, když ne, tak se dá do té vody, co se přilévá špetka soli, aby se rýže nerozmíchala.
Když je maso s rýží dost měkké (nesmí to být řídké, lépe když je to jako hustá pevná kaše), pak se vymaže věncová forma a když tato není, tak tedy nějaký modrý kastrolek malinko máslem nebo sádlem, maso s rýží se tam vloží, pěkně přimáčkne a nechá několik vteřin, aby se to sesadilo, pak se to vyklopí pozorně, aby se to nepobořilo na mísu, a posype se to parmazánským sýrem a nese na stůl.
Také výtečná je k tomu omáčka z rajských jablíček jednoduchá či obyčejná. Je to velice dobrý přikrm a může se také připravit z husích drůbků, také z telecího i vepřového masa, nebo z různých zbytečků.
Zbytky se na kostičky rozkrájí, na kastrolku se dá na ořechu sádla nebo másla zažloutnouti půl malé rozkrájené cibule a na špičku nože papriky.
Vařené nebo pečené zbytečky různého masa se rozkrájí na kostičky a vloží se do té osmažené cibulky a tím se prohřeji, tak že ani není znát, že jsou ohřáté, protože cibule chuť ohřátou odejme. Rýže se vypere, spaří, voda se z ní sleje, dá se pak na ní voda jiná, zasolí se vrchovatou lžičkou soli, dá se do ní jako velký ořech kousek sádla nebo číšku (morku) a přikryta se dusí a přilévá se na ní pomalu voda horká, ve které se nechala rozpustit Gráfova nebo Maggiho kostka.
Když je rýže měkká, což je za půl hodiny (když se totiž dříve spařila), promíchá se s tím masem, vymastí se kastrolek sádlem, hezky se to tam naplní, přimáčkne, pak pozorné vyklopí a dá se k tomu rajská omáčka a tak může být takový oběd.
Když se rýže již po snídani vyprala a polila horkou vodou a nechala třeba na kamnech stát, tak že potom je hned vařena a dobré chuti, tak takový oběd jest hotový za půl hodiny.
Když není žádné maso v domácnosti a spěchá se s obědem, mohou se uzenáče (buřty) oloupat, na kostičky pokrájet a tak také podobně s rýží upraviti.
Dříve se také na cibulce osmaží a pak do rýže namíchají. Uzené maso, třeba jen malý zbytek také možno tak připravit, a když se k tomu udělá rajská omáčka, tak to v šetrné domácnosti i bez polévky odbydou nebo udělají polévku jednoduchou.