- 5 brambor
- 2 vejce
- Tvarůžek (syreček)
- Škvarky
- Sádlo
- Sůl
- 1/4L mouky
- 1/4L pšeničné krupičky
- Houby
Pět vařených, oloupaných a strouhaných bramboru (o něco větší než prostřední) se dá na misku, připojí se k tomu jeden žloutek a jedno vejce celé, jeden čerstvý tvarůžek (syreček), který se strouhá také na posýpání jídel, též se k tomu přidá dvě lžíce jemně usekaných škvarků, asi jako ořech kousek sádla, lžička soli, čtvrt litru mouky a čtvrt litru drobounké pšeničné krupičky.
Vše se velice dobře prodělá a pak se z toho dělají malinké, na půldruhé stotiny (1,5cm) silné placičky. Nejlépe, když se vykrojí Koblížkovým kružátkem, a kladou se na pomaštěný plech, ještě se po povrchu potřou rozkvedlaným vejcem nebo sádlem a pečou se v troubě do růžova.
Na stůl je k nim v zimě dobrý bramborový salát, nebo syrové kyselé zelí, v létě hlávkový salát, a když jsou houby, tak některá hospodyňka, dá na každou, již pečenou opečenku půl lžíce dušených hub. Také jsou dobré, když se osmaží v kastrolu na plotně.
Rate this Content
0
0 Votes