- půl telecí kýty
- 20 dkg šunky
- 12 dkg sardelí
- 14 dkg másla
- 4 uvařená vejce
- zelená petrželka
- ¼ citronu
- 2 hřebíčky
- máslo
- mouka
- 1 cibule
Půl kýty se připraví následovně. Kost z kýty se vyjme, maso očistí, na pekáč se dá dle velikosti kýty kousek nového másla, jedna cibule, do které se prostrčí dva hřebíčky a čtvrtka citronu. Kýta kosti zbavená se nasolí, sbalí do kotouče a motouzem pevně obtočí a takto upečená se pěkně krájí. Nejlépe, když se kosti nechají od řezníka vyndat. Připravená kýta se nejdříve dusí přikrytá, pak se v troubě do červena peče jako předešlá. Šťáva se zapráší moukou, nechá zažloutnout, lžíce mouky postačí. Přileje se dle potřeby hovězí šťávy z polévky.
Již studené se rozkrájí na půl stotiny (pul centimetru) silné menši řízky a každý řízek se pomaže následující míšeninou. Umele nebo co možná jemňoučce se naseká šunka, kostiček zbavených sardel, másla utřené se sardelemi, čtyři uvařené žloutky a kousek odřezku z té kýty též jemně nasekáme. Vše se dohromady utře, až je to rovnoměrné. Poté se tím pomažou připravené řízky a pěkně uhladí, z vařeného bílku se vykrájí zvonečky nebo hvězdičky, tím se řízky dle vkusu ozdobí, složí se pěkně na kulatou plochou mísu, ozdobí z a citronem a petrželkou.
Toto postačí za předkrm pro dvanáct i šestnáct osob a v létě se může podávat jako předkrm.
Rate this Content
0
0 Votes