Ryby se připravují na rozličný způsob. Vaří se, dusí, pečou, smaží atd. První recepty se budou věnovat úpravě ryb na vánoce nebo velikonoce. Když Koupíme rybu asi tři kila těžkou, obyčejně kapra, upravujeme ji na různé způsoby. Když se kapr, jak to někdy na venkově bývá, koupí o několik dnu dříve než se potřebuje a je z bahnité vody, tak se dá do vody čisté, která se častěji obnoví a tak se bahnitá vůně odstraní. Bahno není v mase ryby, ale v kůži. Kapra též udržíme, delší dobu na živu, když ho zabalíme do vlhkého mechu a také se mu tam dá žemlička, namočená v mléce a tak se ještě krmí.
Zabíjení ryb
Ryby bez trýzně usmrtíme, když nožem za hlavou učiníme hluboký řez, čímž míchu od mozku odřízneme. Ryba je hned mrtvá a má dobré tuhé maso. Při kuchání ryb se musí dát pozor na žluč, aby se neprotrhla.
Kapr na rozličný způsob
Kapr se může požívati mimo měsíce duben a květen, po celý rok. Nejchutnější je tak zvaný tarant, který má jen málo šupin. Když je kapr očištěn a vykuchán, vypláchne se vinným octem, aby se krev pro černou omáčku zachovala. Kapr se rozdělí na pěkné dílky asi takto:
- půl hlavy se nechá na rosol
- čtvrt hlavy do omáčky na černo
- čtvrt hlavy nechá se pro polévku
- tři nebo čtyři kousky na smažení
- tři kousky na rosolování (nejlepší jen úzké malé kousky ze hřbetu)
- čtyři kousky na černo
Musí se ovšem dělat tolik kousků, kolik je osob u stolu, a když by ryba zbyla, může se udělat ještě marinovaná. Ta se dlouho udrží při dobré chuti. Kousek jiker nebo mléči se dává do polévky a kousek na knedlíčky. Někdy ještě někdo může kousek ryby oddělit, udusit ji na kousku másla, usekat pak maso, a když má čisté hlemýždí domečky, tak udělá z ryby hlemýždě, které jsou výtečné. Tak je možno z jedné ryby mnoho pokrmů upravit.
Rate this Content
0
0 Votes