Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • 2 telecí nožičky
  • 1 vepřová nožička
  • Vařené bílky (pro květ a lístky)
  • Žloutky
  • 25 deka libové šunky
  • Citrónové čtvrtky
  • Kadeřavá petržel (na ozdobu)

Postup:

Udělejte rosol (aspik) ze dvou telecích a jedné vepřové nožičky. Vyčistěte, proceděte a nalijte do formy nebo kastrolku asi na dva prsty rosolu. Nechte ho vystydnout.

Z vařeného bílku vykraťte pět lístků a sestavte je uprostřed formy jako květ narcisu. Do středu přidejte kousek žloutku. Bílkové lístky položte hladší stranou dolů.

Opatrně nalijte studený rosol do formy, aby se květ nerozbil. Nechte opět vystydnout.

Rozkrájejte na tenké plátky nebo nakupujte dvacet pět deka libové šunky.

Jakmile je květ vystydlý, složte do formy nebo kastrolku šunku tak, aby byla asi na prst od kraje, a nalijte na ni zbytek studeného rosolu.

Nechte v zimě ve sklepě nebo v létě u ledu ztuhnout.

Při podávání podržte formu v horké vodě, pak ji rychle překlopte na mísa.

Okolo rosolu umístěte citrónové čtvrtky a ozdobte zelenými lístky nebo kadeřavou petrželí.

Tímto způsobem získáte lehký a výživný předkrm, který se hodí pro každou hostinu.

Rate this Content 2 Votes