- ¾ kg telecích jater
- ½ kg vepřového masa z kýty
- ½ kg telecích řízků nebo masa z kýty
- 40 dkg slaniny
- Strouhanka ze dvou žemliček
- Bíle víno
- Sádlo
- Šalotka (perlová cibulka)
- 2 vejce
- Paštikové koření
- Neplná lžíce soli
- Citronová kůra
Telecí játra se nastrouhají nebo umelou, vepřové maso, telecí řízky či maso a slanina, vše se dvakrát přemele, aby to bylo jemné, přidá se k tomu strouhanka namočená v bílém víně, vše se protlačí sítem a ty mázdry, co zůstanou na sítě, se dají s kouskem sádla dusit, přidá se k tomu jedna rozkrájená šalotka a nechá se to do žluta podusit. Po té se to protlačí k ostatnímu skrze sítko. Přidají se k tomu dva žloutky, lžička paštikového kořeni, dle chuti sůl (asi neplná lžíce soli), malinko citrónové kůry, a hmota se tře několik minut. Poté se dá do sádlem vymazané formy a vaří se v páře dvě hodiny.
Poznámka: Když není po ruce forma, dá se paštiková hmota do vymazaného kamenného hrnku, pováže papírem, ještě přikryje pokličkou a vaří se v hrnci dobře přikrytém také dvě hodiny.
Rate this Content
0
0 Votes