Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Větší kapusta
  • Sůl
  • 3 vejce
  • Pepř
  • Strouhanka
  • Mouka
  • Máslo nebo sádlo

Jedna větší kapusta se zbaví svrchních listů. Rozkrájí se na čtvrtky, opere se a dá se do zasolené horké vody patnáct minut vařit. Poté se vyndá, voda z ní se přidá do nějaké polévky, třeba bramborové. Vařená kapusta se nechá okapat, pak se useká, přidají se k ní dvě míchaná vejce a jedno vejce syrové, na špičku nože pepře, špetička soli a strouhané žemličky tolik, aby byla hmota dobře tuhá, aby se z ní mohly dělat placičky. Z dobře promíchané hmoty se tvoří asi 2 cm silné malé placičky, obalí se v mouce, omočí v rozkvedlaném vejci, a osmaží se v rozpáleném másle neb sádle. Někdo přidává k máslu kousek ceresu. Omastku se dá jen tolik, aby se dno plechu pokrylo. Při pečení těchto smaženek se musí dát pozor, aby se při obrácení nerozlomily, jsou velmi křehké. Některá hospodyňka, když spěchá, tak je ani neobaluje, jen je udělá a bez obalu upeče.

Na stůl je k nim dobrá cibulková nebo česneková omáčka. Když se do těchto smaženek přidá párek na kroužky rozkrájených uzenek, nebo uzenáč (buřt) i také zbyteček masa uzeného, jsou smaženky ještě lepší, bez masa jsou však také dobré a v postě jest to dobrá večeře.

Rate this Content 0 Votes