Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 20g kvasnic (droždí)
  • Mléko, cukr, mouka na kvasnice
  • 0,5kg mouky
  • 100g nového másla
  • 2 lžíce tlučeného cukru
  • Lžička soli
  • Citronová kůra
  • Mléko dle potřeby
  • Usekané mandle

V několika lžících mléka, půl lžičce cukru a trošku mouky se zmladí dvě deka kvasnic.

Na misku se dá půl kila pěkné prosáté mouky, zmlazené kvasnice se tam dají, také se tam dá deset deka rozpuštěného nového másla, dvě lžíce tlučeného cukru, lžička soli, na špičku nože citrónové kůry a dobrého vlahého mléka tolik, aby bylo těsto přiměřeně husté, ne tuhé ani příliš slabé.

Nechá se kynout a z vykynutého se pletou malé nebo větší třípramenové pletenky, nechají se kynout, pak se rozklepaným vejcem potřou a posypou se jemně usekanými mandlemi. Mléka se připraví o něco více než osmina litru.

Také se z toho těsta může udělat vánočka.

Rate this Content 1 Votes