Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Ingredience:

  • Uzený hovězí jazyk
  • Křen
  • Vařený žloutek
  • Petržel
  • Breton nebo řípa pro barvení

Postup:

Jazyk omyjte a dejte vařit ve teplé vodě po dobu tří až čtyř hodin, podle velikosti kusu.

Oloupejte jazyk, nakrájejte ho na koláčky a uspořádejte na kulatou, plochou mísu.

Vytvořte růži z křenu: uřízněte asi 4 cm dlouhý kousek, oloupejte ho po délce, nařízněte a zakulatěte na konci, vytvořte růžičku. Umístěte ji do středu jazyka.

Okolo jazyka vytvořte hromádky z nastrouhaného křenu.

Obarvěte střed žlutým bretonem nebo červenou řípou.

Mezi hromádky umístěte kadeřavou petržel nebo zimní zelené listy, aby vytvořily věnec.

Můžete také vykrojit kvítek z vařeného bílku a umístit ho na jazykový řízek.

Podávejte jako skvělou večeři nebo zimní předkrm, ideální pro hostiny. Dva vepřové jazyky postačí pro malou domácnost.

Rate this Content 0 Votes