Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Uzeny hovězí jazyk se omyje, dá se vařit do teplé vody a vaří se tři i čtyři hodiny, dle toho, z jakého kusu je. Pak se oloupe, nakrájí na koláčky, pěkně se urovná na kulatou, plochou mísu, doprostřed se udělá růže ze křenu, uřízne se totiž asi na čtyři stotiny dlouhý kousek ze křenu, oloupe se vždy po délce kousek jako lupínek nařízne, ale nedořízne, u konce zakulatí, až je z toho pěkná růžička, do které se dá za pestík doprostřed kousek vařeného žloutku. Kolem se udělají hromádky z nastrouhaného křenu, uprostřed se obarví žlutým bretonem nebo červenou řípou a mezi urovnané hromádky se dá kadeřavá petržel nebo v zimě nějaké zelené listy, aby to vyhlíželo jako věnec a pak jest to dobrá večeře nebo zimní předkrm, které se hodí pro každou hostinu.

Nedá to mnoho práce a je to hezké, když se vykrojí z vařeného bílku nějaký kvítek a tu a tam se dá na řízek jazykový, je to lepší. Pro malou domácnost dva vepřové jazyky postačí.

Rate this Content 0 Votes