- Sůl
- Celý pepř
- Nové koření
- Zázvor a květ
- Cibule
- Česnek
- Hlava kapra
- Sádlo
- Mrkev, celer, petržel
- Mouka a máslo nebo sádlo na jíšku
- Jikry nebo mlíčí
Na dva litry polévky se dá do vody neplná lžíce soli, asi deset zrn pepře, deset zrn nového koření, kousek zázvoru a kousek květu. Také se přidá půl cibule, půl stroužku česneku a hlava z kapra na kousky rozsekaná, nebo i od jiné ryby. Do hrníčku se dá asi jako ořech kousek sádla, a do něj se dá lžíce očištěné, rozkrájené mrkve, kousek celeru a petržele, a nechá se to do hnědá podusit, aby měla polévka pěknou barvu. Pak se to přidá k polévce a nechá se to asi půl hodiny, i déle vařit. Udělá se po hodně vrchovaté lžíci mouky a jako velký ořech kousku sádla nebo másla červená jíška a polévka se zapraží a nechá povařit. Po té se procedí a dají se do ní zvlášť v malinko vodě uvařené jikry nebo mlíčí, které se na kousky rozkrájí. (Pozn. Mlíčí, než se dává vařit, se spaří vařící vodou a sloupne se z něj mázdra, též i z jiker). Mlíčí i jikry jsou uvařené za deset až patnáct minut. Polévka z nich se přidá k polévce rybí.
Někdo v polévce jikry rozkvedlá a k polévce podá na stůl smaženou žemličku, nebo knedlíčky rybí. Do polévky se může přidat malinko Magiho koření (asi půl kávové lžičky).
Polévka na jiný způsob.
Dá se všechna zelenina, hlava ryby, jako do polévky předešlé, zapraží se také červenou jíškou a do procezené polévky se dá na špičku nože květu a rozkrájené mlíčí nebo jikry jako do předešlé. Ostatní koření se vynechá.
Rate this Content
0
0 Votes