- Cibule
- Máslo nebo sádlo
- 3 malá naložená nebo čerstvá rajčata
- Ocet (pokud máme čerstvá rajčata)
- Sůl
- 5 zrnek pepře
- 5 zrnek nového koření
- Kousek zázvoru
- 2 hřebíčky
- Bobkový list
- Tymián
- Mouka a máslo na jíšku
- 2 kostky cukru
Na půl litru omáčky se dá do hrnečku, lžička rozkrájené cibule, asi jako lískový ořech kousek másla nebo sádla a když cibule malinko zažloutne, dá se tam trošku vody, tři malá naložená rajská jablíčka, lžička neplná soli, pět zrnek pepře, také tolik nového koření, asi jako hrách kousek zázvoru, dva hřebíčky, kousek bobkového listu a kousíček tymiánu.
Vše se asi půl hodiny vaří. Udělá se po hodně vrchovaté lžíci mouky a asi jako vlašský ořech másla nebo jiného omastku červená jíška, vařená jablíčka se v té vodě rozmačkají, přidá se k tomu ta jíška, vody ještě tolik, aby byla přiměřeně hustá omáčka.
Procedí se, nechá povařit, přidají se do ní dvě kostky cukru, aby se ostrost octa zjemnila, malinko usekané citrónové kůry, okusí se, jestli je omáčka dobře kyselá a dá se na stůl.
Někdo do této omáčky dává Gráfovu nebo Maggiho kostku.
Když jsou jablíčka čerstvá, musí se přidati do omáčky dle chuti octa.
Rate this Content
0
0 Votes