- 0,5 kg vepřového masa
- Sůl
- Mouka
- Sádlo nebo máslo
- Uzené maso
- Mrkev
- Celer
- Mletá paprika
- Bíle víno
- Kyselá smetana
- Citronová šťáva
- Kapary
- Kyselá okurka
- Vejce
Z půl kila masa vepřového, mladého, ne tučného, žebírek, se nechají useknouti tři kotletky, popráší se každá špetkou soli. Naklepá paličkou, popráší moukou, na omeletový plech se dá jako velký ořech kousek sádla nebo větší kousek nového másla a když se rozpálí, rychle se v tom kotlety po obou stranách osmaží.
Již dříve než kotlety se osmahly, uvaří se kousek uzeného masa, asi jako velký ořech a při něm se též smaží jedna očištěná, vroubkovaným nožem pokrájená mrkev a čtvrt menšího celeru. Vaří se to pozorně, aby se to nerozvařilo. Šťáva z té zeleniny již uvařené se dá na opečené kotlety, připojí se k tomu na špičku noze papriky, dvě lžíce bílého vína a kotlety se do půlky dusí. Po té se zapráší lžičkou mouky a zalejí koflíčkem kyselé smetany a nechají se dusiti, až jsou měkké.
Pak se dají na teplou mísu. Do šťávy se přidá malinko citrónové šťávy a asi deset kaparů, lžička drobně usekané kyselé okurčičky. Z té zeleniny a dušené rýže se udělají kolem mísy malé hromádky, mezi ně se dají proužky z naložené okurky, aby to bylo jako listy a to uzené maso se useká a na každou kotletu se dá doprostřed hromádka toho uzeného masa. Doprostřed se dá kousek vařeného žloutku nebo bílku, aby to vyhlíželo jako květina a lístek k tomu se udělá z kyselé okurky a pak to vyhlíží velice pěkně.
Omáčka se podá v konvičce.
Rate this Content
0
0 Votes