Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Drůbky očištěné a na pěkné kousky rozdělané se dají vařit asi do litru vody; zasolí se to lžičkou soli, kousek cibule a pár kousků suchých hub, kroužek celere, petržele a mrkve a nechá se to do měkká vařit.

Zatím vypere se v několikeré vodě čtvrt kila pěkné rýže, nalije se na ni horká voda a nechá se na plotně stát. Opět se ta voda sleje a po té se k ni přidá jako malý vlašský ořech kousek nového másla a rýže se na kraji plotny přikrytá dusí a přilévá se na ni polévka z drůbků a opatrně se s ni občas zamíchá, aby zůstala pěkně celá. Když je vše měkké, tak se dají drůbky na kulatou mělkou mlsu, kolem se udělá věnec z rýže a okrášli nudličkami z vařené šunky.

Někdo ještě drůbky do rýže polije naběračkou omáčky, po půl lžíci mouky je jíšky na ni dosti. Též někdo dá do té omáčky, když již jest hotova, několik kapek citrónové šťávy a malinko kůry. To se však zelenina a houby mohou vynechat. Také hospodyňky husí střeva rozříznou, dobře vyčisti, šlem z nich odstraní, v několikeré vodě vyperou a obalí tím husí nožky. Též jícen se podobně čistí a v kotoučku sbalený uvaří.

Rate this Content 0 Votes