Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 1kg vepřového masa ne příliš tučného
  • 2 žemličky
  • Citronová kůra
  • Pepř, nové koření, hřebíček a květ
  • Sůl
  • Bílé víno

Kilo ne příliš tučného vepřového masa bez mázder se jemně umele nebo useká, připojí se k tomu dvě ve vodě namočené dobře vymačkané žemličky, na špičku nože citrónové kůry, na větší špičku nože pepře, na špičinku nože nového kořeni a zázvoru. Někdo ještě dává malinko hřebíčku a květu. Lépe je však to vynechati. Osolí se sekanina půl lžící soli, přidá se čtyři lžíce bílého vína, vše se promíchá a pomocí stříkačky se tím naplňují čištěná skopová střívka.

Někdo dává na kilo masa tři žemličky, jiný je namáčí do piva nebo vína a zase další chválí, že smetanou navlažená žemlička je nejlepší. Záleží vše na chuti.

Rate this Content 0 Votes