Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • 110g Máslo
  • 3 vejce
  • 50g cukru
  • 20g zmlazených kvasnic
  • Sůl
  • 400g mouky
  • Citronová kůra
  • Mandel (hrstka)
  • mléko

Jedenáct deka másla se tře do pěny, přidá se k tomu dvě celá vejce, jeden žloutek, pět deka cukru (asi dvě lžíce) a tře se to deset minut. Po té se k tomu přidá dvě deka zmlazených kvasnic, na větší špičku nože soli, čtyřicet deka mouky, dle chuti citrónové kůry, hrstka rozkrájených mandli, osm lžic mléka, těsto se velice dobře vařečkou vytluče a dá se do sucharové formy máslem vymazané a mandlemi vysypané.

Nechá pomalu hodinu kynout, pak se peče v dobře vytopené troubě tři čtvrtě hodiny. Když není po ruce forma sucharová, dá se těsto do bábovkové formy, také je z toho dobrá bábovka.

Rate this Content 0 Votes