Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

  • Telecí kýta
  • Mouka
  • Lanýže
  • Sůl
  • Máslo
  • Hovězí polévka
  • Víno madeira
  • Vejce

Nakrájejí se z kýty pěkné na dvě stotiny (2cm) silné řízky, naklepou se paličkou a pak obráceným nožem, popráší se moukou a rychle na obou stranách do červena osmaží.

Čerstvé lanýže se očistí, na kousky nakrájí, osolí se, dá se k nim kousek másla (na talířek lanýžů, asi jako ořech kousek másla a špetku soli), lžíce vína madeira, hovězí polévka a nechají se asi čtvrt hodiny dusit.

Pak se šťáva dá na osmažené řízky, přidá se ještě kapku hovězí polévky, řízky se nechají chvilku dusití, pak se dají lanýže doprostřed mlsy, do omáčky se přidá ještě dvě lžíce madeira, doprostřed mísy se dají lanýže, doprostřed nich se dá vařený, na vrchu seříznutý žloutek, aby to vyhlíželo v lanýžích jako pestík ve tmavé květině a kolem se dají řízky a okrášli růžičkami z ředkvičky a omáčka se dá do konvičky.

Jest to dobré, ale drahé, neb lanýže jsou u nás vzácnosti; též víno jest drahé

Rate this Content 0 Votes