½ l čočky se vypere a nechá několik hodin namočená. Pak se vypere a dá se do většího než litrového hrnku vařit. Nalije se na ní tolik studené vody, aby byla potopena a když přijde k varu, tak se z ní voda slije. Pak je čočka vařená pěkné barvy, není tmavá a také stravitelnější. Nyní se naleje na ni troška horké vody a vaří se, po trošce vody přilévajíc, aby byla stále voda těsně nad čočkou. Pak se přelije do jiného hrnce, aby uvařená odspoda byla nahoře. Když se přelévá, aby vrchní čočka přišla do spodu, tak se zasolí půl lžíci soli a dovaří se do měkka.
Teprve, když se má dát na stůl, tak se z čočky voda scedí, čočka se dá na mísu a omastí se horkým sádlem a může se k ní dát syrové zelí, nebo někdo dává naložené okurky. Také sázené vejce je k čočce dobré.
Když to není v postní den, je k ní dobrá uzenka nebo uzenáč (vuřt), též dříve ohřátý. Někde dávají k vařené čočce vařené suché švestky nebo brusinky a je to prý velice chutné. A tak každá hospodyňka si čočku přizpůsobí dle chuti a vkusu. Také je dobrá čočka se smaženou cibulkou.
Rate this Content
0
0 Votes