- Hrách
- Sůl
- Soda
- Rýže
- Sádlo
Hrách se před vařením namočí na několik hodin do studené měkké vody. Nejlépe namočit večer, a nechat ho stát do rána. Když se má hrách vařit, slije se s něj voda, ve které se močil, dá se na něj voda studená, čerstvá a na litr hrachu se přidá na větší špičku nože, čištěné sody, pak je hrách za hodinu uvařený. Když se hrách vaří, nikdy nesmí být voda nad hrachem, jinak se pak vaří do slupek. Vody horké se pomalu na hrách mezi vařením přilévá, a když je hrách ze spodu již měkký, tak se přesype do jiného hrnce, aby spodní hrách přišel na vrch a vrchní ještě tuhý do spodu. Mezi přesýpáním se hrách solí, na litr hrachu se počítá vrchovatá lžíce soli. Pak se opět na hrách přilévá, až je úplně uvařený. Voda, která se z vařeného hrachu scedí, se uschová k večeři nebo k obědu na druhý den pro polévku.
Někdo, zvlášť kdo nepracuje na čerstvém vzduchu, nesnese krup s hrachem, a proto pro takové osoby je záživnější a lehce stravitelnější hrách s rýží. Rýže se v několikeré vodě vypere, pak se spaří horkou vodou, aby z rýže vyčichla nepříjemná chuť. Pak na čtvrt litru rýže se dá lžička soli, lžíce sádla a rýže se vaří doměkka. Nesmí se však při vaření rýží míchat, aby nebyla rozmačkaná - je pak neúhledná. Když se vaří k hrachu kousek uzeného masa, tak se na rýži přilévá trochu polévky z uzeného masa. Když se dává hrách s rýží na mísu, tak se dá také vrstva hrachu a menší vrstva rýže a celek se omastí horkým sádlem. Když to chceme mít parádnější, tak se dá hrách doprostřed mísy do kopečku, kolem se udělají hromádky rýže a do každé hromádky se dá doprostřed kroužek uzenky nebo kousek uzeného masa a mezi hromádky kousky naložených okurek a pak to vypadá velice pěkně a mnoho to nestojí.
Rate this Content
5
1 Votes