- 0,5 kg prorostlého vepřového masa (třeba odřezky od sádla)
- 0,5 kg hovězího masa
- 2 žemličky
- 2 vejce
- Cibule
- Česnek
- Majoránka
- Pepř
- Zázvor
- Nové koření
- Květ
- Sůl
- Slanina
- Sádlo
- Máslo a mouka na jíšku
- Kyselá smetana
Vepřové a hovězí maso se umele nebo jemně useká, přidají se k tomu dvě ve studené vodě namočené, dobře vymačkané žemličky, dvě vejce (kousek bílku se nechá na potření) půl malé rozstrouhané cibule, asi jako hrách kousek utřeného česneku, na špičku nože majoránky, dvakrát na špičku nože pepře, na špičinku nože zázvoru ještě méně nového koření a kvetu, půl lžíce soli, vše se promíchá a udělá se z toho dlouhá šiška. Potře se tím nechaným kouskem bílku, poklade se nudličkami slaniny, na pekáč se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla a když se rozpálí, vloží se tam to maso, a když se v troubě zapeče, polévá se po lžíci polévkou nebo vodou.
Udělá se po půl lžíci mouky a kousku másla bledá jíška, zalije se koflíčkem kyselé smetany, maso se dá na dlouhou mísu, rozkrájí se na šikmé řízky, nechá se však pohromadě, aby vyhlíželo jako v celosti.
Do pekáče se dá ta smetana s tou jíškou, hezky se to na pekáči promíchá, aby to dostalo pěknou barvu, přidá se k tomu kapka polévky, procedí se to a naleje kolem masa a dají se k tomu brambory, které se za syrová oloupají a vaří v zasolené vodě. Postačí to pro deset osob.
Rate this Content
0
0 Votes