Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

Naměkko se vaří dvě nebo tři minuty, tak jsou velice výživná a lehce stravitelná. Na hniličku se vaří čtyři nebo pět minut, natvrdo šest nebo sedm minut. Dle toho, jak je vejce velké a jestli není příliš studené.

Na vaření vajec musí býti voda čistá, také vejce omytá, protože i neporušenou skořepinou uniká trochu bílku, a místo toho vniká voda a když je voda ledajaká, jsou pak vejce nechutná.

Když při vaření vajec naměkko nejsou po ruce hodinky, tak se počítá na jednu minutu pomalu do šedesáti, dvě minuty sto dvacet, zbožné hospodyňky se modlí za minutu dva otčenáše a dle toho vejce naměkko vaří, a když to obětuje, totiž tu modlitbu za zemřelé, má ještě zásluhu. Při každé i nepatrné práci si může člověk zásluhy pro nebe nahromaditi. Natvrdo vařená vejce se lépe loupají, dáme-li je ochladiti do studené vody. Čerstvě snesená vejce se špatně loupají.

Rate this Content 0 Votes