- ¼ kg telecího masa z kýty
- Telecí mozeček
- Strouhaná žemlička (strouhanka)
- Smetana
- Vejce
- Sůl
- Petrželka nať
- Pepř
- Květ
- Mouka
Telecího maso z kýty se jemné useká, přidá se k němu asi jako slepičí vejce velký kousek mozečku, jedna strouhaná, smetanou navlažená žemlička, jeden žloutek, lžičku soli, půl lžičky zelené, jemně usekané petrželky, malinko pepře a ještě méně květu.
Dobře se hmota promíchá a utvoří se na stotinu (1 cm) silné placičky, obalí se v mouce, omočí se v rozklepaném vejci, obalí ve strouhané žemličce a smaži se v rozpáleném másle nebo sádle.
Je k nim dobrá bramborová kaše nebo nějaká zelenina.
Začátečnicím dovoluji si připomenout, že když se něco smaží, že musí být omastek rozpálený, jinak se pak smaženiny omastkem náplni, při smaženi žemlička, vlastně celý obal odpadává a řízky jsou neúhledné a nechutné. Proto než se dává něco smažit, hodí se do omastku nějaký drobeček, a když omastek syčí, tak se může již smažit.
Také je dobře, když se řízky, než se obalují v mouce, dříve čistým plátnem osuší, pak teprve osolí a obalují, pak jistě když se dají do rozpáleného omastku péct, obal z nich neodpadává.
Rate this Content
0
0 Votes