- Hovězí jazyk
- Cibule
- Máslo
- Cukr
- Tymián
- Vinný ocet
- Mandle
- Hřebíček
- Celý pepř
- Nové koření
- Mouka a máslo na jíšku
- Strouhanka z kůrky chleba
- Červené víno
- Citrónová šťáva
- Kůra
- Ocet
- rozinky
Hovězí jazyk se uvaří do měkka (což trvá někdy 3 i 4 hodiny) a polévka se z něj nechá na omáčku. Jak se jazyk uvaří, hned se z něj oloupe tvrdá kůra a nechá se stranou. Na kastrol se dá jedna velká rozkrájená cibule, asi jako velký ořech kousek másla, lžíce tlučeného cukru a nechá se to až je cukr hnědý. Pak se tam dá asi půl litru polévky z toho jazyka, 3 proutky tymiánu, lžíce vinného octa, asi 6 tlučených mandlí, 4 hřebíčky, 6 pepřů a 6 nového koření; koření to se dá všecko celé. Vše se vaří asi čtvrt hodiny.
Zatím se udělá po dvou vrchovatých lžících mouky máslová žlutá jíška, přidá se k ní neplná lžíce tlučeného sušeného chleba (nejlépe kůrky), přidá se do všeho tolik polévky z jazyka, aby byla přiměřeně hustá omáčka, přidá se k ní sklenička červeného vina, lžíce citrónové šťávy, dle chuti kůry, na malou špičku nože nového koření, octa a cukru se ještě tolik přidá, aby byla příjemně omáčka sladkokyselá. Procedí se, přidá se do ní lžíce hrozinek, a kdo chce mít omáčku tmavší, připojí lžičku zavařených bezinek. Pak se ještě nechá malinko povařit.
Oloupaný jazyk se rozkrájí na pěkné koláčky, složí vkusně na mísu, polije omáčkou a kolem co okrasa se dají oloupané mandle, nebo máslové koláčky, nebo makarony, i noky jsou dobré.
Když se dělá jazyk pro hostinu, může se upraviti o den dříve, postačí pro 12 osob.
Rate this Content
0
0 Votes