Staročeské recepty

Vaření podle starých kuchařek

O starých receptech 

Recepty uvedené na těchto stránkách jsou převzaté z kuchařek z 19 století.

Pokud u receptu není uvedeno jinak, jedná se o staročeskou kuchařku z roku 1880.

Recepty se snažím uvádět co nejvíce v původním stavu. Pouze některá slova jsou opravená nebo uvedená v novější podobě pro lepší srozumitelnost.

Thursday, February 09, 2017 8:11:00 PM
  1. Kachna s omáčkou chlebovou

    Stará, očištěná kachna se nasolí a protáhne na nudle rozkrájenou slaninou. Svaří se půl litru červeného vina, přidá se tam asi pět jalovců, pět nových koření, pět pepřů, čtyři hřebíčky, půl bobkového listu, sníteček tymiánu a kousek zázvoru. Studenou touto svařeninou se polije kachna a nechá se...
    Last Updated: 11/6/2019
  2. Kachna na divoko

    Starší, ne tučná kachna se očisti, nasolí se neplnou lžící soli, do které se přidá asi šest zrn roztlučeného jalovce a nechá se v létě dva dny, v zimě i týden ve studené místnosti ležeti. Jest dobře, když se v hrnci něčím přitíží a pak každý den obrátí. Když se má připraviti, dá se na kastrol ...
    Last Updated: 11/6/2019
  3. Kachna nadívaná

    Umele se, neb useká dvanáct deka telecího a dvanáct deka vepřového masa prorostlého, připojí se k tomu půl druhé ve vodě namočené dobře vymačkané žemličky, jedno celé vejce a jeden žloutek, lžička neplná soli, na špičinku nože pepře, malinko zázvoru a květu, všechno se dobře promíchá a mohou se...
    Last Updated: 11/6/2019
  4. Kachna dušená

    Starší pěkná, ne však tučná kachna se opaří, čistě obere, vykuchá a ve studené vodě omyje. Druhý den se povrchu osolí lžičkou soli a prsíčka se protáhnou na nudličky pokrájenou slaninou, která se malinko pepřem popráší. Uvnitř se vymaže sardelovým máslem ze dvou sardelí a jako malé slepičí vejce ...
    Last Updated: 11/6/2019
  5. Kachna

    Co pověděno bylo dříve o krmení husy, platí též o kachně. Kachna jest chutnější než kačer, který se pozná dle delšího krku. Kachna k pečení jest nejchutnější od června do prosince. Kachny mladinké pečou se jako husy tři čtvrtě i jednu hodinu, v podzim když již jsou starší i dvě hodiny se musí...
    Last Updated: 11/6/2019
  6. Husí krev

    Stydla husí krev se slije, totiž ta voda, opere se, opět se voda slije a dobře se rozkloktá. Na kuthan se dá asi jako slepičí vejce kousek sádla a nechá se tam zpěnit malá rozkrájená cibulka. Rozmíchaná špetkou soli osolená krev se dá do toho, připojí se malinko kmínu. Nyní se krev na plotně...
    Last Updated: 11/4/2019
  7. Paštika z husích jater

    Paštika jest jídlo velice jemné a dává se obyčejně při lepší hostině za předkrm. Jest to též pokrm velice výživný, těžce však stravitelný, a proto kdo má chorý žaludek který nesnese jídla tučná, a paštiku má za posilující pokrm, ať ji pojídá jen malý plátek s chlebem neb žemličkou a vínem dobrým ...
    Last Updated: 11/4/2019
  8. Husí krk nadívaný

    Asi dvacet deka prorostlého vepřového masa, asi za deset haléřů jater se jemně useká neb umele, připojí se k tomu asi za dvanáct haléřů na kostky rozkrájené slaniny (špeku) a jedna malá, ve vodě namočená, dobře vymačkaná žemlička, lžička soli, na špičku nože pepře, malinko zázvoru a nového...
    Last Updated: 11/4/2019
  9. Husí játra v rosolu

    Pěkná bílá tučná játra se osolí špetkou soli a na husím sádle s přídavkem cibule a lžíce vody neb polévky udusí. Dvě vepřové nožičky se na kousky rozsekají, čistě operou a dají se do hrnku a dá se na ně tolik studené vody, aby byly potopeny. Přidají se k tomu tři lžíce dobrého octa, pět celých...
    Last Updated: 11/4/2019
  10. Husí játra

    Nejsou-li játra příliš tučná, očisti se od žluče a vloží se, jak se z husy vyndají, do mléka, aby zbělela. Kůžička se s nich stáhne, dá na kastrolek asi jako slepičí vejce kousek sádla a půl menši rozkrájené cibule a kmín. Když se cibule zapěni, játra se tam vloží a duši se asi tři Čtvrtě...
    Last Updated: 11/4/2019
  11. Sekanina z husích drůbků

    Na dobře očištěné drůbky se dá asi půl litru vody neb hovězí polévky, zasolí se voda špetkou soli, přípoji se půl cibule a dají se drůbky vařiti, vlastně dusití. Kousek méně tučných jater husích (neb když jsou játra husí tučná a upotřebí se na paštiku neb k pečeni), tedy se může dát asi za deset ...
    Last Updated: 11/4/2019
  12. Husí drůbky s rýži

    Drůbky očištěné a na pěkné kousky rozdělané se dají vařit asi do litru vody; zasolí se to lžičkou soli, kousek cibule a pár kousků suchých hub, kroužek celere, petržele a mrkve a nechá se to do měkká vařit. Zatím vypere se v několikeré vodě čtvrt kila pěkné rýže, nalije se na ni horká voda a...
    Last Updated: 11/4/2019
  13. Husí drůbky s květákem

    Polévka z drůbků zadělá se bledinkou jíškou, neb na každé zadělávané maso, mimo zvěřinu, chceme-li docíliti chutné omáčky, máslo s moukou se do bledožlutá zpění. Není omáčka chutná, má-Ii jíškovou přichuť. Pro chuť omáčky se přidá malinko květu. Květák ve slané vodě vařený se rozdělí na...
    Last Updated: 11/4/2019
  14. Zadělávané husí drůbky

    Dobře očištěné drůbky (kaldoun) se uvaří v zasolené vodě, připojí se k tomu půl cibule. Husí játra, nejsou-li tučná, se ustrouhají, když je jich asi 14 deka, tak se k nim dají dvě a půl rozstrouhané, malinko mlékem svlažené žemličky, 2 lžíce rozpuštěného másla neb sádla, na špičku nože...
    Last Updated: 11/4/2019
  15. Husa s podpouštkou

    Dá se na kastrol dle potřeby omáčky hovězí polévka Na půl litru omáčky se dá na Špičku nože kmínu, dvě lžíce vrchovaté usušeného tlučeného chleba, lžička žluté jíšky, dle chuti vinného octa, lžička citrónové šťávy, malinko kůry, ochutná se, je-li příjemně nakyslá, nechá se malinko zavařit a...
    Last Updated: 11/4/2019
  16. Husa

    V domácnosti je husa velice užitečná, dává dobré maso, výtečné zdravé sádlo a potřebné peří. Mladá, ještě neúplně vyspělá husa nebo kachna je dobrá a stravitelná jako kuřata. Starší husa se již nehodí pro churavé na žaludek. Pro zdravé je však husí pečínka i ze starší husy lahůdkou. Mladá husa...
    Last Updated: 11/4/2019
  17. Kůzle nadívané a jinak upravené

    Udělá se nádivka jako do holoubat nebo kuřete a naděje se tím předek kůzlete (plecka se však odříznou a mohou se druhý den usmažit). Nadité kůzle se zašije, na pekáček se dá asi jako slepičí vejce kousek másla nebo sádla. Když se rozpustí, předek se potom potře. Podlije se troškou hořké vody, ...
    Last Updated: 11/2/2019
  18. Koza

    Maso kozí není tak chutné jako skopové. Když jej chceme ale připraviti, tak se připravuje jako skopové, vždy ale je dobré, když se přidá kousek šalvěje, aby nebyla cítit kozí příchuť. Kůzle Kůzle se upravuje jako beránek. Zadeček se peče. Předek se na dílky rozkrájí a smaží a nemusí...
    Last Updated: 11/2/2019
  19. Jaternicová polévka

    Voda po vaření vepřového masa a jaternic Voda Krev Kroupy Sůl Pepř, nové koření, zázvor, majoránka, česnek Nové Když chceme doma udržet déle polévku, tak se maso na jaternice málo, nebo docela vůbec nesolí. Do té polévky co se vařilo maso a jaternice se přidá voda (někdo vaří ...
    Last Updated: 11/2/2019
  20. Jaternice

    Když se zabije v domácnosti prasátko, dělají se obyčejně jaternice. Střeva se vyprázdní, obrátí, v několika vodách vyperou, pak asi hodinu ve vodě močí, ve slané vodě se ještě vyperou, až jsou úplně čisté, bez všelikého zápachu. Pro jaternice se dá obyčejně vařit kus hlavy, krku a podbřišku,...
    Last Updated: 11/2/2019

Anketa

Vaříte podle starých receptů





Přehled receptů