- Čočka
- Sůl
- Máslo
- Cibule
- Mouka
- Ocet
½ l čočky se vypere a nechá několik hodin namočená. Pak se vypere a dá se do většího než litrového hrnku vařit. Nalije se na ní tolik studené vody, aby byla potopena a když přijde k varu, tak se z ní voda slije. Pak je čočka vařená pěkné barvy, není tmavá a také stravitelnější. Nyní se naleje na ni troška horké vody a vaří se, po trošce vody přilévajíc, aby byla stále voda těsně nad čočkou. Pak se přelije do jiného hrnce, aby uvařená odspoda byla nahoře. Když se přelévá, aby vrchní čočka přišla do spodu, tak se zasolí půl lžíci soli a dovaří se do měkka.
Vařená čočka se scedí, a když se dává na stůl, polije se touto omáčkou:
Na kastrolku se usmaží do žluta na ořechu másla, půl lžíce jemně krájené cibule, přidá se k tomu po lžíci mouky, červené jíšky a pak se dá na to tolik vody, aby byla dobře hustá omáčka. Osolí se dle chuti, také se dá dle chuti octu a půl lžíce kapaní.
Polije se tím na míse připravená čočka a okrášlí se natvrdo vařenými vejci, které se na koláčky rozkrájí nebo se dá pro každou osobu jedno vejce celé.
Rate this Content
0
0 Votes