- 1 menší nebo 0,5 větší kapusty
- 2 brambory
- Sůl
- Mouka
- Máslo
- Mléko
- Vejce
- Pepř
- Květ
Na litr polévky se dají vařit dvě okrájené, na kousky rozkrájené brambory a půl lžíce soli. Kapusta se rozkrájí na nudličky a zvlášť uvaří do měkka. Když se brambory uvařily, proženou se skrze cedník, po vrchovaté lžíci mouky se udělá řídká, bledá jíška, nejlépe na másle (asi jako ořech velkým kousku). Jíška se dobře rozkvedlá s těmi procezenými brambory s tou vodou a nechá se to vše povařit, aby polévka měla jemnou chuť, protože když se bledá jíška v polévce vaří déle, moučná chuť se ztratí a polévka je jemnější. Nyní se dá do polévky uvařená kapusta a před podáním na stůl rozkvedlá se v několika lžících mléka jedno vejce a připojí se do ní a též malinko tlučeného pepře a květu. Když se nedá vejce, dá se o to více jíšky.
Rate this Content
0
0 Votes