Dvě větší kuřata, dobře očištěná, den před upotřebením zabitá, rozkrájejí se na čtvrtky a nasolí. Na kuthanu se dá asi jako vlašský ořech kousek nového másla, kuřata se tam vloží a nechají se do žluta dusit.
Pak se k nim přidá půl litru horké vody, neb hovězí polévky a půl malé cibule. V tom se kuřata do měkká uvaří. Zatím se udělá po jedné vrchovaté lžíci mouky na dobrém, novém másle bledá jíška, aby se mouka jen zapěnila, neb omáčka nesmí mít žlutou barvu od jíšky, ale od toho, že se kuře do žlutá dříve dusí. Když jest v omáčce cítit jíška, ztratí na chuti a na ceně.
Do jíšky se přidá půl lžíce sekané zelené petržele. Kuřata se ze šťávy vyndají, šťáva se zadělá tou jíškou, přidá se dle potřeby vody, neb hovězí polévky, aby byla omáčka patřičně hustá, a aby jí bylo s dostatek. Též se přidává po libosti malinko tlučeného květu. Omáčka se procedí, kuřata se do ní vloží a nechají var přejít.
Kolem mísy mohou se dát k těmto kuřatům žemličkové knedlíčky, nebo ve slané vodě uvařený květák též i chřest. Voda z květáku nebo chřestu se přidává do omáčky na místě vody obyčejné. Květák se rozdělá na malé růžičky a kolem kuřat do věnečku urovná, též chřestové hlavičky se vkusně srovnají a kadeřavou Petrželí okrášlí. Záleží všechno na dobrém, čerstvém másle.
Kuřata s citrónovou omáčkou
Kuřata se dusí na dobrém másle na předešlý způsob, pak se též přidá kousek cibule, asi půl litru horké vody a když jsou kuřata měkká, zadělají se bledinkou jíškou. Když se omáčka procedí. přidá se do ní dle chuti citrónové sekané kůry asi ze čtvrt citronu, aby to bylo příjemně zavinuté. Kolem mísy se může dát dušená vlašská rýže, která se okrášlí sekanými žloutky.
Na jednu mísu stačí 1 žloutek a 12 deka • rýže k dušení.